algemene informatie
titel: Turks fruit
auteur: Jan Wolkers
plaats van uitgave: Amsterdam
jaar van uitgave: 2003 (44ste druk)
eerste druk: 1969
aantal pagina's: 215
genre
Het genre van dit boek is overduidelijk; een liefdesroman. De ik-persoon kan alleen maar zijn (ex)vrouw Olga denken. En houdt ook zielsveel van haar, zij alleen niet meer van hem. Het 'liefdesaspect' komt dus overduidelijk tot zijn recht.
beknopte samenvatting
Als de kunstenaar aan het liften is, geeft Olga hem een lift. Als ze meer aandacht hebben voor elkaar dan voor het weg, krijgen ze een ongeluk. Als hij haar na het ongeluk probeert te bereiken, zorgt haar moeder ervoor dat hij haar niet te zien krijgt. Twee maanden later ontmoet hij Olga weer op het kermis.. Olga en de kunstenaar gaan steeds vaker met elkaar om, en hoewel haar moeder het probeert tegen te houden, trekt Olga bij hem in. Later gaan ze trouwen, waar Olga’s moeder absoluut niet blij mee is. Ze probeert voortdurend tussen Olga en de kunstenaar te komen. Hij haat Olga’s moeder maar hij is dol op Olga’s vader. Haar vader is een aardige man, maar hij is veel te dik, waardoor hij steeds zieker wordt. Als de kunstenaar een keer vlak na het eten de eetkamer weer binnenkomt om zijn sigaretten te halen, betrapt hij Olga’s moeder erop haar man extra veel vet voedsel te geven. Zij vermoord hem dus eigen lijk door hem zó dik te maken dat hij overlijdt.als Olga’s vader daardoor sterft, gaat hij haar nog meer haten.
De kunstenaar houdt verschrikkelijk veel van Olga, en hoewel ze arm zij, zijn ze erg gelukkig. Op een dag belt Olga’s moeder op om te vragen of ze meegaat naar de huishoudbeurs in de RAI. Als ze gaat blijft ze veel te lang weg, en ’s avonds belt ze op om te zeggen dat ze was uitgenodigd om met een paar mensen te dineren in een Indonesisch restaurant. Als een andere man met haar zit te flirten, en ze even later ´´toevallig´´ samen naar de toilet gaan, wordt de kunstenaar zo misselijk dat hij het hele restaurant onderspugt. Als Olga hem negeert, slaat hij haar een blauwe oog. Olga slaapt die avond bij haar moeder en zegt dat ze niet meer naar hem terug wil. Daarna ligt de kunstenaar een paar weken alleen nog maar op bed na te denken over Olga. Als hij haar probeert te bereiken krijgt hij haar moeder op de telefoon. Ze zegt dat hij niet meer in haar buurt moet komen, en dat ze anders de politie belt. Als hij zegt dat de scheiding nog geregeld moet worden mag hij toch nog langs komen. Hij zit lang met Olga te praten. Ondertussen was het zo laat geworden dat hij niet meer naar huis kon, omdat er geen treinen meer reden. Olga weet haar moeder over te halen en mag de kunstenaar in de logeerkamer. Hier gebeurt alleen helemaal niks. Toch houden ze contact en heeft Olga ook nog een aantal liefdes zoals een Amerikaan en gaat uiteindelijk ook in Abu Dabi wonen. Dit wordt uiteindelijk niks. Olga eindigt in het ziekenhuis met een hersentumur die ze blijkbaar al jaren had. Hier komt ook de titel tot zijn recht: de ik-persoon geeft Olga Turks fruit. Uiteindelijk sterft Olga.
verwachting van het boek.
Toen ik dit boek ging lezen had ik eigenlijk totaal geen verwachtingen. Ik had de film niet gezien, ook had ik nog nooit een ander boek van Jan Wolkers gelezen. Ik wist dus ook niet wat ik van de schrijfstijl moest verwachten. Wel had ik horen zeggen dat sex een groot element in dit boek was, maar ik ging er wel vanuit dat dit nog wel mee zou vallen.
motieven
In dit boek zijn 2 overduidelijke motieven. Het valt heel erg op dat de sexuele partneringsschap met Olga vaak terugkomt. Hij moet heel erg vaak aan haar denken en beschrijft dan ook precies wat ze dan wel niet onder de lakens deden. Het lichaam van Olga is ook een terugkerend element, haar lichaam wordt heel vaak beschreven en ook wordt en dan vermeld hoe erg hij daar wel niet naar verlangt. De liefde die de ik-persoon (de kunstenaar) wel niet had voor Olga is dus een overduidelijk motief
thema
Liefde is het thema van dit boek. Het gaat erom dat iemand zo erg van iemand kan houden dat hij/zij niet meer weet waar hij het zoeken moet en eigenlijk geen zin meer heeft om te leven. Dit is iets wat (bijna) iedereen wel meemaakt, dat je zoveel van iemand houdt dat je die niet meer los kan laten. Dit is naar mijn mening 1 van de ergste dingen die je kan voelen. Het boek kan je dus echt raken
beoordeling
Het boek is op manier geschreven, dat ik nog niet tegen ben gekomen. Niks wordt weggelaten, hierdoor voel je je soms als lezer ietsjes ongemakkelijk. Je hebt dan als het ware het gevoel dat dit iets privé is en dat je dit eigenlijk niet zou mogen lezen, maar het stiekem toch doet. Om dit duidelijk te maken, heb ik een klein fragment gekozen uit 1 van de vele sexscènes:
pagina: 39
Voorzichtig begon ik een beetje aan haar te duwen en zonder dat ik haar iets vroeg gleed ze al vrijend soepel on de me. Haar broekje deed ik alleen maar opzij om haar niet door een ingewikkelde handeling tot zichzelf te laten komen. Want ze was helemaal week en verdoofd van geilheid.
In het stencil staat dat ik uit 5 aspecten ( personages, ruimte, tijd, situaties, vertelperspectief) 2 aspecten moest kiezen. Ik heb hierbij gekozen voor personages en vertelperspectief.
personages: Dit boek heeft relatief weinig personages. Sommige mensen komen er wel in voor, zoals de Amerikanen die bij de ik-persoon slapen als hij gedumpt wordt. Maar deze zijn voor de lijn van het verhaal niet belangrijk. De belangrijkste personages zijn eigenlijk de ik-persoon en Olga. Over deze personen komt je verreweg ook het meeste te weten en je kunt ook echt met deze 2 personages meeleven. Een ander belangrijk personage is de moeder van Olga. Deze wordt door de ik-persoon als heks benoemt. En krijgt ook geen goede naam binnen het verhaal.
vertelperspectief: Het is (uiteraard) geschreven in de ogen van de ik-persoon. Hij is degene die gedumpt is door Olga. Je leest de gedachtes die hij had toen hij met Olga was. Je weet ook niet waarom Olga hem dumpte, wat haar redenen waren. Je weet alleen dat zij er met een 'lange lelijke zak' ( de woorden van de ik-persoon) vandoor ging. Je krijgt dus maar 1 kant van het verhaal te horen.
eindoordeel
deze tabel geeft mijn eindoordeel weer. Ik heb het arceerde gedeelte, iets boven het gemiddelde gezet, maar ook niet overdreven hoog. Dit komt omdat ik het een erg goed boek vond, en ook erg leuk om te lezen (soms wel een klein beetje ongemakkelijk). Het ongemakkelijke gedeelte kun je goed vinden in het volgende fragment uit pag 40: 'Het vel van mijn lul zat tussen het koperen railswerk'. Als ik als lezer dit lees, voedle ik me er toch niet helemaal prettig bij. Ik denk eigenlijk dat dit ook de bedoeling van de lezer was. Toch vond ik het boek iets te makkelijk. De volgende keer zal ik dus een moeilijker boek gaan kiezen. Hierbij is het lastig om een precies fragment te kiezen, omdat het gaat over het algemene. De tijdsvolgorde is erg makkelijk te volgen, het begint als hij haar gedumpt heeft, hierna krijg je de gehele relatie en daarna heb je wat er na de dumping gebeurt. Het is heel erg gemakkelijk om te volgen.
Zoals ik zei in punt 2, had ik niet verwacht dat er zoveel sex in zou zitten. Dit bleek echter niet waar en er zat heel veel sex in. Ook ben ik nu erg nieuwsgierig naar de film, nu ik heb gezien hoe vulgair het boek geschreven is.
bronnenlijst
- het boek Turks fruit
- http://www.samenvattingen.nl/
- http://www.scholieren.com/
Dit was mijn verslag. De algemene informatie tot mijn meningen zijn aan bod gekomen. Ik hoop dat mensen nu ook nieuwsgierig zijn geworden naar mijn boek.