dinsdag 18 september 2012

klas 5 leesverslag 1: Post voor mevrouw Bromley


Hallo!

Opnieuw een boekverslag, dit keer over het boek Post voor mevrouw Bromley. Ik heb ervoor gekozen om het algemeen leesverslag te doen. Veel plezier!

Zoals ik de vorige keren ook gedaan heb, zal ik eerst wat standaardinformatie geven:

 Standaardinformatie

Auteur= Stefan Brijs
Titel= Post voor mevrouw Bromley
Plaats en tijd van uitgave= Antwerpen,  oktober 2011
Aantal pagina’s= 510
Genre =  oorlog en verzet

 Tot slot nog een beknopte samenvatting van het boek:

De ik-verteller is de 18-jarige John Patterson, zoon van een postbode en een moeder die bij zijn geboorte is overleden. Daardoor is hij gezoogd door mevrouw Bromley, die ook later een deel van zijn opvoeding voor haar rekening heeft genomen. John staat net op het punt om te gaan studeren, maar dan breekt de eerste wereldoorlog uit. Zijn vriendje Martin Bromley is twee jaar jonger dan hij en die is in die eerste dagen na het uitbreken van de oorlog van mening dat hij aan de oproep van de politicus Kitchener moet gehoorzamen en zich moet aanmelden als vrijwilliger voor het Britse leger om te vechten tegen de gehate Duitsers. Maar hij is daarvoor eigenlijk te jong met zijn 16 jaar. Hij wordt dan ook afgekeurd. Martin weet uiteindelijk, door zich voor te doen als zijn dode 18 jarige broer Matthew, bij het leger te komen. John is ondertussen aan het studeren, waar hij de student William Dunn ontmoet. Ze zijn het er samen over eens dat ze niet het leger in willen en keren zich zelfs tegen de oorlog. Helaas kan William de druk uiteindelijk niet aan en pleegt zelfmoord. Kort hierna overlijdt Martin’s vader. Nu wordt de druk voor John ook te groot en besluit zich ook aan te melden. Net voordat hij het leger in gaat komt hij erachter dat Martin dood is, maar durft dit niet tegen Mevrouw Bromley te vertellen en doet dus net alsof hij nog leeft. Tijdens zijn dienst komt hij erachter dat Martin is gestorven via een executie omdat hij zich niet aan de regels gehouden heeft. Uiteindelijk wordt Martin geraakt door een granaat en komt per rolstoel terug naar Engeland. Mevrouw Bromley gaat voor hem zorgen en hij is dan wel vastbesloten de dood van haar zoon aan haar te vertellen.

Verwachtingen

Ik ben dit boek eerlijk gezegd gaan lezen, omdat het me bevolen is. Ik had geen idee waar het boek overging. Ik ben dus zonder enig idee naar de bibliotheek gegaan en toen ik de achterkant las, besloot ik het te nemen.

Motieven en thema’s

Het thema van het boek is de oorlog en alles wat hier bij hoort. Het boek gaat overigens over de eerste wereldoorlog. Er wordt heel vaak gesproken over het aantal doden en hoe verschrikkelijk deze oorlog is. Dit zorgt eigenlijk voor de algemene sfeer van het boek.

Een belangrijk motief in dit verhaal  familieverdriet. John’s vader is postbode en wordt dus geconfronteerd dat hij langs gezinnen moet gaan omdat een familielid in de oorlog is gesneuveld, dit zorgt uiteraard voor veel familieverdriet.  Hij vindt dit heel moeilijk. Ook komt dit nog terug als John moet vertellen aan Mevrouw Bromley moet vertellen dat Martin dood is. Hij wil de familie geen pijn doen en vertelt het hierdoor niet.

Een ander motief in dit boek zijn brieven. Als John in het leger zit, stuurt hij brieven over en weer met mevrouw Bromley. Dit is ook de reden voor de titel van het boek:  Post voor mevrouw Bromley.

Ook kun je stellen dat de mening van anderen een belangrijk motief is. John wordt vaak uitgescholden tot lafaard, omdat hij niet bij het leger wil. De mening van anderen komt vaak genoeg terug en zorgt voor de handelingen die de hoofdpersoon maakt.

Als laatste motief heb ik nog de liefde. John is namelijk smoorverliefd op Mary, het zusje van Martin. Door deze verliefdheid weet hij zich door de oorlog heen te slaan. Zijn verliefdheid op Mary is dus een terugkerend motief in het boek.

 Ik denk dat dit de belangrijkste motieven uit het boek waren.

 Beoordeling

Het boek heeft 510 pagina’s en alsnog heb ik het in 3 dagen uitgelezen. Ik denk dat dit het wel duidelijk maakt dat ik dit een zeer prettige schrijfstijl vind. Dit is een niveau 4/5 boek, maar door de vlotte schrijfstijl heb je het gevoel dat je een boek van niveau 2 zit te lezen. Hij beschrijft alles gedetailleerd, maar niet zo gedetailleerd dat het saai begint te worden. Hier heb ik een klein stukje van een passage waarin duidelijk zijn schrijfstijl naar voren komt.

 ‘En godzijdank was hij geblinddoekt, John Hij heeft nooit geweten dat ik …’
Behalve Jack waren er nog 11 andere soldaten uit zijn Bataljon. Die waren door het lot aangewezen. De afstand tot Martin bedroeg 15 passen. Het vonnis werd hardop voorgelezen: “veroordeeld tot de dood door de kogel wegens, in actieve dienst, een poging tot desertie uit Zijne Majesteits dienst. “ En Martin, Jack, Hoe reageerde hij? Dat wil je niet weten, John.

(pag 490)

 Inhoud

In het formulier staat dat wij 2 aspecten over de inhoud moesten kiezen en deze dan moesten bespreken met ongeveer 40 woorden:

De personages zorgen in dit boek echt voor de sfeer. Alle personages (behalve de hoofdpersoon) hebben een heel duidelijk karakter en een duidelijke mening. Doordat alle personages zo uitgevoerd worden besproken, krijg gelijk een goed beeld van hoe alles eruit gezien moet hebben. Dit vond ik erg prettig.

Ook de tijd en ruimte zijn zeer kenmerkend voor het boek. Het boek speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog en hierdoor wordt er uiteraard al anders naar bepaalde zaken gekeken dan als het verhaal zich in de 21ste eeuw zou afspelen.

 Eindoordeel

 
 
 

Vond het niks                                                                                                           vond het                                                                                                                               geweldig

Als je naar de oordeelbalk kijkt, kun je zien dat ik het een heel erg leuk boek vind. Het boek was heel spannend en ook al werden zaken gedetailleerd besproken, het boek wordt er zeker niet saai van. Het volgende fragment laat dit duidelijk zien:

‘Bij het vallen van de duisternis stonden we met het hele peloton naar de horizon te kijken, onze hoofden staken als rijpe kolen boven de rand van de loopgraaf uit. De zon was achter ons ondergegaan en toch hing voor ons in het in het oosten een rode gloed over de hele breedte van ons gezichtsveld. De hemel stond in lichterlaaie. ‘Gespuis’, siste korporaal Moore. ‘Barbaren’, zei Edward Hazell. ‘We zullen je nog wel krijgen, Fritz!’, riep Archie Rathband. Zijn geroep werd beantwoord met een verre explosie, gevolgd door het luide gedruis van een gebouw dat in een van de dorpen aan de einder bezweek. (p 379)

 Wat ik persoonlijk heel prettig vond, was dat de liefde ook telkens terugkwam. Dit zorgde voor een iets romantischere sfeer in het boek

Dit fragment is een brief van mevrouw Bromley aan Martin:

‘Hier is er ook goet nieus. Ken je George Nickless nog? Hij woont bij ons in de straat, nummer 19, zijn vader was zeepmaker. Welnu, Mary heeft zich met George verloofd. Hij is ook soldaat en als de oorlog voorbij is gaan ze trouwen. Ik heb heel blij voor haar. Ze is erg gelukkig’.  (p 424)

John was smoorverliefd op Mary en vond het dan ook verschrikkelijk om te horen dat ze verloofd is. Dit fragment zorgde tevens voor een hele ommekeer in het boek. En ik heb inderdaad ‘goet’ opgeschreven. Dit heeft de schrijver bewust gedaan, om te laten zien dat de opleidingen in die tijd nog niet zo hoog waren.

Het boek vond ik uiteindelijk dus ontzettend goed en ik wil tegen iedereen zeggen dat ze zich niet moeten laten afschrikken door de dikte, want je leest het boek ontzettend snel uit.

 Bronnen

Dit zijn de bronnen die ik gebruikt heb, bij het schrijven van dit verslag:

 -    Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley
 -       http://www.stefanbrijs.be/

 Dit was het einde van mijn verslag. Ik hoop dat ik jullie hiermee heb aangespoord om dit boek te gaan lezen, want het is een ontzettend goed boek.

 

zaterdag 26 mei 2012

leesopdracht 3: Siegfried, klas 4


Hallo!

Na een hele lange tijd is hier dan weer een leesverslag, dit keer van de alom gepreesde schrijver Harry Mulisch. Ik heb het boek Siegfried gelezen.

Allereerst zal ik de standaard informatie geven:

Auteur: Harry Mulisch
Titel: Siegfried, een zwarte idylle
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2001
Druk: 1991
Aantal pagina’s: 213

Het genre van dit boek is voornamelijk sociaal/politiek, omdat de schrijver zich vooral richt op de sociale gedachtes van Hitler en wat voor invloed dat op de politiek heeft gehad.

Ten slotte op duidelijk te maken waar ik in de rest van het verslag over ga hebben, heb ik hier nog een korte samenvatting:

Een gewaardeerde schrijver, Rudolf Herter, is uitgenodigd door de ambassade om een lezing te geven over zijn laatste roman; De ontdekking van de liefde. Tevens zijn er enkele interviews gekoppeld aan zijn bezoek in de Oostenrijkste hoofdstad, Wenen. Tijdens een tv-interview komt het gesprek op de rol van fantasie in zijn werk. Rudolf Herter, die dit soort gesprekken zeer geroutineerd voerde en vaak al wist wat hij ging zeggen, probeert zijn standpunt over fantasie uit te leggen: volgens hem is de fantasie een werktuig waarmee je iemand kunt proberen te begrijpen die je niet helemaal begrijpt, bijvoorbeeld door hem in een gefingeerde, extreme situatie te plaatsen en te zien hoe hij zich dan gedraagt. Als concreet voorbeeld draagt Herter Hitler aan: iemand aan wie talloze studies zijn gewijd, zonder dat iemand ooit tot de kern van zijn persoon is doorgedrongen.
Na de lezing ontmoet Herter een oud echtpaar. Ze vertellen Rudolf dat ze hem kunnen helpen in de zoektocht naar de ware Hitler. De schrijver raakt geïnteresseerd en besluit om op de hulp in te gaan. Herter ontmoet hun later in hun appartement, waar het gesprek al snel omslaat in schokkend nieuws. Het oude echtpaar, Ulrich en Julia Falk, zijn direct personeel geweest van Adolf Hitler zelf. Deze mensen dragen al tientallen jaren een groot geheim met zich mee, die zij nog nooit met iemand anders hebben gedeeld. Adolf Hitler heeft een zoon gehad, Siegfried. Omdat de Fuhrer wilde
dat niemand dit mocht weten, moesten Ulrich en Julia Falk zich voordoen als de
ouders van Siegfried. Ze raken gehecht aan het jongetje en zien hem een bovendien als eigen zoon. Als de oorlog aan zijn einde raakt krijgt Ulrich een bijna onmogelijke taak; Siegfried doden. Dit doet Ulrich Falk met ontzettend veel pijn in zijn hart en draagt het echtpaar een ondraaglijk geheim met zich mee. Na het gesprek met het oudere echtpaar is Herter helemaal de weg kwijt en gaat nadenken over hoe Hitler nu moet zijn geweest. Na een tijdje wordt hij erg moe en gaat slapen. Hij is echter zo diep weggezonken dat hij overlijd aan een hartstilstand. Op het dictafoontje naast hem zijn zijn laatste woorden opgenomen: ‘Hij.. hij…. Hij is hier.


 Oordeelvorming

De vorige keer heb ik jullie voornamelijk iets verteld over de inhoud van het boek. Hierdoor leek het mij zinniger om dit keer mijn mening meer naar de boven te brengen en via mijn mening jullie kennis te laten nemen met de inhoud van het boek.

Allereerst wil ik vertellen dat er heel veel soorten argumenten zijn. Bij deze opdracht zat een schema, die graag aan jullie wil laten zien.
emotieve argumenten

over de gevoelens die het verhaal bij je oproept

esthetische argumenten

waarom je het verhaal mooi of lelijk vindt

morele argumenten

over standpunten die de schrijver inneemt

realistische argumenten

over het realiteitsgehalte van de inhoud

structurele argumenten

over de opbouw van het verhaal

intentionele argumenten

over de bedoeling van het verhaal

Emotieve argumenten

Ik vond dit verhaal heel erg indrukwekkend en heeft bij mij ook heel veel gevoelens opgeroepen waarvan ik denk dat walging de belangrijkste is. Ik kan het mij gewoon niet voorstellen dat iemand zijn eigen zoon tot de dood zou kunnen verdelen. Als dit waar zou zijn, zou ik dit de walgelijkste actie van Hitler genoemd hebben, want je moet wel heel erg kil zijn om je eigen kind te kunnen vermoorden.

Esthetische argumenten

Ik vind dit een mooi verhaal, omdat het je de realistische, keiharde buitenwereld laat zien. Het boek laat zien dat niet alles rozengeur en maneschijn is,  maar dat er ook dingen finaal mis kunnen lopen.
Iets wat ik minder mooi aan dit boek is de setting, ik had het veel mooier gevonden als de setting in de buurt van de bunker van Hitler had gezeten en niet in Wenen. Ik vind dus niet dat de setting de kracht van het verhaal versterkt.

Morele argumenten

Ik ben het eens met de standpunten die de schrijver inneemt. Hij zegt namelijk dat Hitler het ‘absolute niets’ vertegenwoordigt, hiermee bedoelt hij dat Hitler ontzettend kil is en dat bijna niemand iets van hem kan begrijpen, omdat hij zo gecompliceerd in elkaar steekt. De reden dat ik het hiermee eens ben, is omdat Hitler dingen heeft gedaan die niemand anders kon. Ik vind dat je wel heel kil moet zijn miljoenen mensen te kunnen vermoorden, puur door hun ras. Ik vind dat de schrijver heel goed via morele argumenten weergeeft wat zijn mening over hitler is.

Dit is een goede passage die weergeeft hoe Herter zijn psychologie over Hitler losliet.

In hoeverre was Hitler eigenlijk een mens? Hij had het lichaam van een mens-ofschoon …. Ook met dat lichaam was een meet af aan iets vreemds aan de hand. Met zijn beschrijving van ‘de jood, die de wereldheerschappij wilde om de mensheid te vernietigen, had hij in elk geval een goed zelfportret afgeleverd.

Realistische argumenten

Ik vind dit boek heel realistisch geschreven en het zou mij hierdoor ook niet verbazen als dit waar gebeurd zou zijn. Hitler was zo’n bijzonder persoon en tot zoveel in staat dat hij ook makkelijk in staat zou kunnen zijn om zijn eigen kind te kunnen vermoorden. Ook vind ik de manier waarop Mulisch het verhaal vormgeeft en de schrijfstijl heel geloofwaardig overkomen.

Structurele argumenten

Als heel oppervlakkig naar het boek kijkt, is het boek heel makkelijk opgebouwd. De tijd is heel simpel te volgen en de flashbacks worden duidelijk aangegeven met een ander lettertype. Dit kan het soms net iets te saai maken. Hiertegenover staat wel de manier waarop het is gezegd. Het boek speelt een psychologisch spelletje met je en je moet goed opletten om te begrijpen wat er nu precies gezegd wordt. Maar over het algemeen is het boek op de standaard manier opgebouwd en heeft weinig verassingen. Dit vind ik dus ook een van de nadelen van dit boek.

Intentionele argumenten

Dit vind ik 1 van de mooiste en beste dingen van dit boek. De bedoeling van de schrijver was om duidelijk te maken dat niemand Hitler ooit zal gaan begrijpen, omdat er nooit meer iemand als Hitler is geweest en ze dus ook geen vergelijkingsmateriaal hebben. Ook laat het zien dat het leven niet altijd mooi is, maar dat er ook verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren in je leven en dat je daar ook mee om moet kunnen gaan. Dit is iets waar ik het mee eens ben, ik vind dat meer mensen iets van kunnen leren.

Dit was het einde van mijn boekverslag. Ik hoop dat jullie er iets aan gehad hebben en dat ik jullie hiermee iets heb kunnen leren.

maandag 23 april 2012

verwerkingsopdracht 2: literatuur klas 4

Hallo!
Hierbij alweer mijn tweede verwerkingsopdracht van dit jaar. Dit keer ga ik iets doen met de vertelinstantie en de focalisatie. Om duidelijk aan te geven wat dit nu precies inhoudt, zal ik eerst even beide begrippen uitleggen:

Vertelinstantie: vanuit welk perspectief het verhaal bekeken wordt
Focalisatie: de handelingen van iemand, wat iemand denkt enz.

Voor deze opdracht ga ik een fragment uit het boek een schitterend gebrek van Arthur Japin veranderen. Ik ga namelijk de focalisator veranderen. Eerst was dit Lucia, maar dit gaan we veranderen naar de anatomiearts.

Veel leesplezier!

Ze kwam binnen. Toen ik mijn leerlingen verteld had over haar komst waren ze gelijk al enthousiast. Toen ik de lichten aan deed, zag ik dat ze zich niet helemaal op haar gemak voelde. Met een paar kalmerende woorden probeerde ik haar tot rust te brengen en haar vervolgens te vragen zich uit te kleden. Nu was het tijd voor het officiële gedeelte, ik legde aan mijn leerlingen precies uit hoe het lichaam met iemand met pokken eruit zag. Aan haar gezichtsuitdrukking te zien, snapte ze er weinig van. Begrijpelijk ook aangezien alles wat ik vertel in het Latijn is. Ik besloot om haar alles uit te leggen, ik wilde immers dat zij zich op haar gemak zou voelen. Ik was zo gefascineerd door haar lichaam dat ik haar vroeg om een aantal bewegingen te maken, met als reden dat hierdoor het lichaam beter te bestuderen was. Na een uur was de les voorbij en langzaam druppelden mijn leerlingen weg. Ik gaf het meisje het geld en zei tegen haar dat ze in de kamer hiernaast zich kon omkleden. Toen ze uit het zicht verdwenen was, wist ik dat dit mijn enige kans was. Dit meisje was uniek, ik had haar nog nauwelijks gesproken maar voelde nu al een soort van relatie met haar. Ik moest wel met een plan komen, ik besloot om met een middeltje tegen de pokken de kleedruimte in te gaan. Het was duidelijk dat ze schrok toen ik binnenkwam. Maar ze werd al snel erg rustig, ook toen ze mijn plan door begon te krijgen. Ze werkte totaal niet tegen. Ik kon heerlijk tegen haar aan rijden. Het was een gevoel dat ik 20 jaar lang (zolang ben ik getrouwd) niet gevoeld had, ik voelde me eindelijk vrij. Na deze hevige sessie, verliet deze bijzondere vrouw mij weer. Wij groetten elkaar en namen afscheid.

Dit was mijn versie van het fragment in het anatomisch theater, hopelijk vonden jullie het leuk!

dinsdag 3 april 2012

verwerkingsopdracht 1: open plekken klas 4

Hallo!

Hier is mijn allereerste verwerkingsopdracht. Bij deze opdracht ga ik 3 verschillende kunstwerken bespreken. Uit deze schilderij ga ik zekere open plekken vinden. Hier begin ik met mijn 3 schilderijen:
Kunstenaar: Dali
Titel: de verzoeking naar de heilige Antonius

Dit schilderij gemaakt door Dali vertelt een prachtig verhaal over heiligen. De heiligen kun je zien door de naakte man met een kruis in zijn hand. Dat kruis staat voor de heiligenverering. Hij houdt het kruis naar de dieren met de lange benen omhoog.  Hierdoor geeft de oude man aan dat hij die dieren vereerd. Wel heeft dit schilderij een aantal open plekken. Met open plekken bedoel ik een groot of klein stukje dat voor de kijker onduidelijk is.
Deze open plekken zal ik even puntsgewijs aangeven voor wat duidelijkheid

-          Zijn de dieren met de lange benen de heiligen zelf of de dienaren van de heiligen?
Ik denk zelf dat  de dieren zelf deel uit maken van de heiligen, omdat de oude man aangeeft dat hij geholpen wil worden. Dit doet hij door het kruis naar de dieren te richten
-          Wie zit er in de gouden hut hoog boven in de lucht?
Ik denk zelf dat dat de heilige Antonius zal zijn. Ik denk dat door de titel van het verhaal. Meestal wordt een heilige heel erg vereerd en in dit schilderij komt dat door de gouden hut
-          Wie zijn de kleine mensen op de achtergrond?
Waarschijnlijk zijn dit mensen die de heilige Antonius vereren.


< Kunstenaar:  Edgar Degas
Titel: naaktstudio voor kleine danseres

Zoals de titel al verraadde beeld dit beeld
Een danseres uit, uiteraard roept dit beeld
Een aantal vragen bij mij op. De zogenoemde open vragen.

-          Waarom is de danseres naakt?
Waarschijnlijk omdat de danseres zich helemaal overgeeft aan de muziek. En helemaal gaat zweven er gelukkig van wordt, kan het haar niks schelen dat de naakt is.
-          Wat is de intentie van de danseres?
Ze danst waarschijnlijk omdat ze daar gelukkig van wordt. Ook zorgt het waarschijnlijk voor rust. Dit kun je zien aan de houding van de danseres.



 Kunstenaar: Vincent van Gogh
Titel: siesta

Dit schilderij beeld 2 slapende mannen weer. Bij dit schilderij weet je wederom ook niet alles helemaal zeker. Hierdoor zijn er nog een paar open vragen ontstaan.

-          Waarom slapen de mannen?
Waarschijnlijk omdat ze de hele dag gewerkt hebben en erg moe zijn. Ook kan het zijn, omdat het te warm is om te werken. De titel zegt immers siesta
-          Waarom moeten deze mannen zo hard werken?
-          Aan de kleding te zien, zijn ze erg arm. Ook zie je achterin het schilderij een ouderwetse wagen. Waarschijnlijk moeten ze zo hard werken om aan een beetje geld te kunnen komen.
-          Wat voor werk doen ze precies?
Dit is iets wat moeilijk is om achter te komen. Ze moeten waarschijnlijk hooibalen sorteren, maar dit is slechts een wilde gok.
-          Zijn de mensen gelukkig?
Ik denk van wel. Dit komt doordat ze er vredig bij liggen. Het ziet er niet heel vervelend uit ofzo. Uiteraard hoeft dit niets te zeggen over de gedachtes van deze werkers.

Dit waren alle 3 de kunstwerken, die ik moest bespreken. Ik hoop dat het interessant was.

woensdag 22 februari 2012

Leesverslag 2: het goddelijke monster klas 4

Na een lange tijd heb ik hier mijn tweede leesverslag. Dit keer heb ik het boek Het goddelijke monster, geschreven door Tom Lanoye, gelezen. In mijn vorige verslag heb ik meer geschreven over mijn eigen mening en het boek in het algemeen. In dit verslag ga ik het anders aanpakken, ik heb immers een andere opdracht gekozen. Ik heb namelijk voor de opdracht: literatuur of lectuur? gekozen. Maar om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, zal ik eerst de ‘standaardinformatie’ geven met daaropvolgend een samenvatting en het genre van het boek.


Titel: Het goddelijke monster
Auteur: Tom Lanoye
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1997
Druk ( jaar van eerste uitgave): september 1997
Aantal pagina’s: 337


genre

ik  vond het erg moeilijk om het genre van het boek te bepalen. Dit komt gedeeltelijk door door de verschillende door elkaar lopende verhaallijnen. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat het een sociaal/politiek verhaal is. Het belangrijkste onderwerp uit het boek is namelijk corruptie in België. Ik denk dat hierbij het politieke plaatje ook wel past.


Samenvatting

Het hoofdpersonage, Katrien Deschryver, is begin 40 jaar en is bloedmooi. Iedereen is dol op haar en dat is altijd al zo geweest. Vanaf haar kindertijd werd ze door iedereen bewonderd. Haar zus Gudrun ging zelfs zo ver dat ze Katrien steeds nadeed. Ook bij haar drie ongehuwde tantes Milou, Marja en Madeleine is ze de lieveling. Ze veroorzaakt steeds ongelukken en rampen maar deze worden snel vergeten. Zo liet ze een kind van twee omkomen in een zwembad dat ze zelf had laten leeglopen zodat het kind niet zou kunnen verdrinken. Haar nonkel Daan stierf ook door haar. Maar het ergste ongeluk gebeurde in Frankrijk toen Katrien en haar echtgenoot Dirk Vereecken op jacht gingen. Katrien schoot daar, per ongeluk weliswaar, haar man dood. Katrien was geboren in een rijke ondernemersfamilie. Haar vader is belangrijke bankier, haar nonkel (oom) Leo de belangrijkste tapijtenfabrikant uit Vlaanderen en omstreken. Oom Leo was eigenlijk het buitenbeentje van de familie. Hij had het niet echt met  zijn familie, behalve met zijn broer Herman. Door de dood van Dirk Vereecken dreigen de duistere praktijken van Herman en Leo aan de oppervlakte te komen. Daarom moesten ze hals over kop maken dat de kluizen geleegd waren en dat de blocnootjes en aantekeningen zo snel mogelijk veilig verstopt lagen voordat onderzoeksrechter Dedecker zich met de zaak zou bezighouden. Ondertussen werd Katrien opgepakt voor ondervraging bij Dedecker. Katrien zweeg van de dag dat ze Dirk had doodgeschoten en nu ook kwam er geen woord uit. Dedecker besluit om Katrien gevangen te houden. Op de dag van de begrafenis sprak Katrien voor het eerst terug na een lange tijd van zwijgen. Ze vertelde dat ze haar man had doodgeschoten en dat ze ervan had genoten, van schrik valt tante Marja flauw en sterft ze. In de hemel ontmoet ze Dirk Vereecken, waarna ze een relatie krijgen.

 Tussen het hoofdverhaal zitten ook nog kleinere verhaaltjes. Bruno is homo en bedreef de liefde met zijn broer Steven in een darkroom,waarna de 2 een ernstige ruzie krijgen bij de bar. Steven is ondertussen getrouwd met de Cubaanse Allessandra, ze zijn eigenlijk niet verliefd op elkaar maar denken allebei dat hun huwelijk ze zal brengen naar het ‘hoogst haalbare’

 Literatuur of lectuur?

Ik zou het goddelijke monster eerder onder het kopje literatuur zetten dan onder het kopje lectuur..

Natuurlijk zijn er ook redenen waarom ik voor literatuur heb gekozen, maar eerst laat ik een kolom zien hoe groot het literaire gehalte van dit boek is.




Lectuur                                                                                                                    literatuur

Zoals jullie kunnen zien vind ik dat het een boek een best hoog literair gehalte heeft.. Ik zal de redenen voor mijn mening geven en ze onderbouwen met een aantal citaten of uitleg van het boek:

-       Ik denk dat mijn belangrijkste argument moet zijn dat het boek niet-chronologisch is. In tegendeel zelfs het springt echt van hot naar her, je moet soms ook echt even denken waar je nu bent, dit komt omdat er ook niet altijd wordt aangegeven, dat je je nu in een andere tijd bevindt. Een goed voorbeeld hiervan is het hele begin.
Het boek begint namelijk met de zin :

Katrien Deschryver schoot haar man dood, per ongeluk.

Hierna wordt er heel uitvoerig verteld over haar complete jeugd en komt er nog een tussenverhaal over de gezondheid van haar 3 tantes waarna op pagina 37 pas wordt verteld hoe ze haar man dood schoot. Ze zag hem namelijk aan voor een everzwijn achter de bosjes. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van flashbacks, dit maakt het verhaal interessanter om te lezen.

-       Ten tweede staat bij de informatie over lectuur dat het ook wel ‘massaliteratuur’ wordt genoemd. Met massaliteratuur bedoelen ze literatuur die voor bijna iedereen toegankelijk en begrijpbaar is. Ik denk dat dit boek dat absoluut niet is. Ik vond het een vrij ingewikkeld boek met een ingewikkeld onderwerp. Dit komt hoogstwaarschijnlijk ook omdat ik weinig tot niets afweet over het zakenleven, en al helemaal niet het zakenleven in België. Hierbij vind het moeilijk om een fragment te kiezen. Dit genre komt namelijk het gehele boek door en wordt nergens duidelijk uitgelegd. Hierom heb ik ervoor gekozen geen citaat neer te zetten.

-       Ook wordt er (voor mij in ieder geval) gebruik gemaakt van gevarieerd taalgebruik. Allereerst omdat de schrijver een Vlaming is en dus soms woorden gebruikt die ik niet ken. Soms viel het echt op dat de schrijver een Vlaming is, zo ook in het volgende stukje:

‘Ge zijt vergeten te vragen hoe ik, als eerste, op de hoogte ben gesteld’
 'Hoe ben jij, als eerste, op de hoogte, gesteld?’
 Ge moogt drie keer raden.’
  ‘Leo, stop daarmee en zeg het mij.’
  ‘Onderzoeksrechter De Decker’.

Dit is een fragment uit een telefoongesprek met nonkel leo en Herman (de vader van Katrien), hierin zitten heel veel gij’s en ge’s, dit irriteerde mij af en toe weleens.

Ook worden de gedachten van bijna iedere personage wel beschreven, hierdoor krijg je dus continue een ander soort taalgebruik, mede doordat elke personage anders is.

-       Ook is een literair boek een boek die je aan het denken doet zetten en dat doet dit boek zeker. Het laat zien dat alles soms aan de buitenkant goed kan zijn, maar aan de binnenkant verschrikkelijk. Een goed voorbeeld het karakter Elvire (de moeder van Katrien), zij lijkt een goede moeder die soms gewoon een beetje moe. Maar in feite heeft Elvire last van vele depressies, waar ze maar niet uit kan komen. Dit werd duidelijk in een passage waarin de gedachtes van Elvire naar voren kwamen:

Om op te staan nam ze iets opwekkends. Soms één tabletje, soms twaalf koppen koffie achter elkaar. Daar werd ze zo gespannen van dat ze nood had aan een kalmeringsmiddel. Daar werd ze zo troosteloos van dat ze nood had aan een antidepressivum. Daar kreeg ze het zo benauwd van dat ze zich moest ontspannen met een paar glazen porto. Die paar glazen werden een halve fles en die halve fles werd een angstaanval.

Hieruit kun je opmerken dat je niet iemands complete ‘zijn’ kunt weten, door alleen maar bij diegene in de buurt te komen. Iedereen heeft namelijk wel zijn geheimpjes, hierbij wordt het alleen een beetje uitgedikt.

Met deze 4 redenen over het literaire gehalte van het boek sluit ik dit leesverslag af.
Ik hoop dat ik hiermee mensen nieuwsgierig heb gemaakt naar het boek, want ook al kan het boek soms saai worden op sommige punten. Het is voornamelijk een spannend boek, waar heel veel in gebeurd.

De bronnen die ik heb gebruikt zijn:

-       Het boek het goddelijke monster
-       www.scholieren.com (voor de samenvatting), deze is wel aangepast.
-       http://bicat.bibliotheekmaasland.nl/iconen.html

 Dankjewel voor het lezen van het verslag.