Hallo!
Opnieuw een boekverslag, dit keer over het boek Post voor mevrouw Bromley. Ik heb ervoor gekozen om het algemeen leesverslag te doen. Veel plezier!
Zoals ik de vorige keren ook gedaan heb, zal ik eerst wat standaardinformatie geven:
Auteur= Stefan Brijs
Titel= Post voor mevrouw Bromley
Plaats en tijd van uitgave= Antwerpen, oktober 2011
Aantal pagina’s= 510
Genre = oorlog en verzet
De ik-verteller is de 18-jarige John Patterson, zoon van een postbode en een moeder die bij zijn geboorte is overleden. Daardoor is hij gezoogd door mevrouw Bromley, die ook later een deel van zijn opvoeding voor haar rekening heeft genomen. John staat net op het punt om te gaan studeren, maar dan breekt de eerste wereldoorlog uit. Zijn vriendje Martin Bromley is twee jaar jonger dan hij en die is in die eerste dagen na het uitbreken van de oorlog van mening dat hij aan de oproep van de politicus Kitchener moet gehoorzamen en zich moet aanmelden als vrijwilliger voor het Britse leger om te vechten tegen de gehate Duitsers. Maar hij is daarvoor eigenlijk te jong met zijn 16 jaar. Hij wordt dan ook afgekeurd. Martin weet uiteindelijk, door zich voor te doen als zijn dode 18 jarige broer Matthew, bij het leger te komen. John is ondertussen aan het studeren, waar hij de student William Dunn ontmoet. Ze zijn het er samen over eens dat ze niet het leger in willen en keren zich zelfs tegen de oorlog. Helaas kan William de druk uiteindelijk niet aan en pleegt zelfmoord. Kort hierna overlijdt Martin’s vader. Nu wordt de druk voor John ook te groot en besluit zich ook aan te melden. Net voordat hij het leger in gaat komt hij erachter dat Martin dood is, maar durft dit niet tegen Mevrouw Bromley te vertellen en doet dus net alsof hij nog leeft. Tijdens zijn dienst komt hij erachter dat Martin is gestorven via een executie omdat hij zich niet aan de regels gehouden heeft. Uiteindelijk wordt Martin geraakt door een granaat en komt per rolstoel terug naar Engeland. Mevrouw Bromley gaat voor hem zorgen en hij is dan wel vastbesloten de dood van haar zoon aan haar te vertellen.
Verwachtingen
Ik ben dit boek eerlijk gezegd gaan lezen, omdat het me bevolen is. Ik had geen idee waar het boek overging. Ik ben dus zonder enig idee naar de bibliotheek gegaan en toen ik de achterkant las, besloot ik het te nemen.
Motieven en thema’s
Het thema van het boek is de oorlog en alles wat hier bij hoort. Het boek gaat overigens over de eerste wereldoorlog. Er wordt heel vaak gesproken over het aantal doden en hoe verschrikkelijk deze oorlog is. Dit zorgt eigenlijk voor de algemene sfeer van het boek.
Een belangrijk motief in dit verhaal familieverdriet. John’s vader is postbode en wordt dus geconfronteerd dat hij langs gezinnen moet gaan omdat een familielid in de oorlog is gesneuveld, dit zorgt uiteraard voor veel familieverdriet. Hij vindt dit heel moeilijk. Ook komt dit nog terug als John moet vertellen aan Mevrouw Bromley moet vertellen dat Martin dood is. Hij wil de familie geen pijn doen en vertelt het hierdoor niet.
Een ander motief in dit boek zijn brieven. Als John in het leger zit, stuurt hij brieven over en weer met mevrouw Bromley. Dit is ook de reden voor de titel van het boek: Post voor mevrouw Bromley.
Ook kun je stellen dat de mening van anderen een belangrijk motief is. John wordt vaak uitgescholden tot lafaard, omdat hij niet bij het leger wil. De mening van anderen komt vaak genoeg terug en zorgt voor de handelingen die de hoofdpersoon maakt.
Als laatste motief heb ik nog de liefde. John is namelijk smoorverliefd op Mary, het zusje van Martin. Door deze verliefdheid weet hij zich door de oorlog heen te slaan. Zijn verliefdheid op Mary is dus een terugkerend motief in het boek.
Het boek
heeft 510 pagina’s en alsnog heb ik het in 3 dagen uitgelezen. Ik denk dat dit
het wel duidelijk maakt dat ik dit een zeer prettige schrijfstijl vind. Dit is
een niveau 4/5 boek, maar door de vlotte schrijfstijl heb je het gevoel dat je
een boek van niveau 2 zit te lezen. Hij beschrijft alles gedetailleerd, maar
niet zo gedetailleerd dat het saai begint te worden. Hier heb ik een klein
stukje van een passage waarin duidelijk zijn schrijfstijl naar voren komt.
(pag 490)
Inhoud
In het formulier staat dat wij 2
aspecten over de inhoud moesten kiezen en deze dan moesten bespreken met
ongeveer 40 woorden:
De personages zorgen in dit boek echt voor de sfeer. Alle personages (behalve de hoofdpersoon) hebben een heel duidelijk karakter en een duidelijke mening. Doordat alle personages zo uitgevoerd worden besproken, krijg gelijk een goed beeld van hoe alles eruit gezien moet hebben. Dit vond ik erg prettig.
Ook de tijd en ruimte zijn zeer kenmerkend voor het boek. Het boek speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog en hierdoor wordt er uiteraard al anders naar bepaalde zaken gekeken dan als het verhaal zich in de 21ste eeuw zou afspelen.
|
|
|
Vond het
niks vond
het geweldig
Als je naar de oordeelbalk kijkt, kun je zien dat ik het een heel erg leuk boek vind. Het boek was heel spannend en ook al werden zaken gedetailleerd besproken, het boek wordt er zeker niet saai van. Het volgende fragment laat dit duidelijk zien:
‘Bij het vallen van de duisternis stonden we met het hele peloton naar de horizon te kijken, onze hoofden staken als rijpe kolen boven de rand van de loopgraaf uit. De zon was achter ons ondergegaan en toch hing voor ons in het in het oosten een rode gloed over de hele breedte van ons gezichtsveld. De hemel stond in lichterlaaie. ‘Gespuis’, siste korporaal Moore. ‘Barbaren’, zei Edward Hazell. ‘We zullen je nog wel krijgen, Fritz!’, riep Archie Rathband. Zijn geroep werd beantwoord met een verre explosie, gevolgd door het luide gedruis van een gebouw dat in een van de dorpen aan de einder bezweek. (p 379)
Dit fragment
is een brief van mevrouw Bromley aan Martin:
‘Hier is er ook goet nieus. Ken je George Nickless nog? Hij woont bij ons in de straat, nummer 19, zijn vader was zeepmaker. Welnu, Mary heeft zich met George verloofd. Hij is ook soldaat en als de oorlog voorbij is gaan ze trouwen. Ik heb heel blij voor haar. Ze is erg gelukkig’. (p 424)
John was smoorverliefd op Mary en vond het dan ook verschrikkelijk om te horen dat ze verloofd is. Dit fragment zorgde tevens voor een hele ommekeer in het boek. En ik heb inderdaad ‘goet’ opgeschreven. Dit heeft de schrijver bewust gedaan, om te laten zien dat de opleidingen in die tijd nog niet zo hoog waren.
Het boek vond ik uiteindelijk dus ontzettend goed en ik wil tegen iedereen zeggen dat ze zich niet moeten laten afschrikken door de dikte, want je leest het boek ontzettend snel uit.
Dit zijn
de bronnen die ik gebruikt heb, bij het schrijven van dit verslag: