zondag 2 februari 2014

Balansverslag


De afgelopen drie jaar heb ik voor mijn literatuurlijst Nederlands 12 boeken gelezen. Deze variëren van moderne boeken tot boeken behorende tot een bepaalde stroming. Hieronder een lijst van mijn boekenlijst:

·         Turks Fruit - Jan Wolkers

·          Een Schitterend Gebrek - Tom Lanoye

·         Siegfried, een zwarte idylle  - Harry Mulisch

·         Post voor Mevrouw Bromley- Stefan Brijs

·         Nooit meer slapen- Willem Frederik Hermans

·         Een Schitterend Gebrek- Arthur Japin

·         Een nagelaten bekentenis - Marcellus Emants

·         Het Schervengericht, een transatlantische tragedie -A.F.Th van der Heijden

·         De Taal der Liefde- Gerard Reve

·         Max Havelaar, of de koffieveilingen der Nederlandsche Handels-Maatschappij- Multatuli

·         Mariken van Nieumeghen - onbekend

·         Reis door het Apenland - J.A. Schasz

 Literaire boeken die mij het meeste aanspraken

De literaire boeken die mij het meeste aanspraken waren: Een nagelaten bekentenis, Het Schervengericht, een transatlantische tragedie en Post voor mevrouw Bromley

 Uit dit rijtje van drie boeken is echter niet één bepaald genre te halen, sterker nog ze lijken helemaal niet op elkaar. Het is zijn drie compleet verschillende boeken. Doordat ik dus niet kan zeggen waarom ik deze drie boeken samen zo goed vond, zal ik ze alledrie apart behandelen

Een nagelaten bekentenis


'Een nagelaten bekentenis' is één van de mooiste boeken die ik gelezen heb. Het boek geen spannend boek of een boek waar je je als lezer volledig kan inleven met de hoofdpersoon. Het is een boek dat de naturalistische schrijfwijze zo mooi wordt, door de schrijfstijl krijg je een bepaalde afstand. Door deze afstand kreeg ik een heel bijzonder gevoel bij dit boek. Ik snap dat deze uitleg voor degene die het boek niet gelezen hebben vrij onbegrijpelijk is. Toch is dat voor mij juist een kenmerk, waarom ik het boek zo mooi vind. Wanneer ik het lastig vind om uit te leggen waarom ik het zo mooi vind, is dat voor mij een teken dat het me blijkbaar echt geraakt heeft. Het feit dat ik dus niet zo goed kan uitleggen waarom ik het zo mooi vind, is dus juist een heel groot compliment.

Het Schervengericht, een transatlantische tragedie


'Het Schervengericht' is een heel veelzijdig boek. Dit kan ook niet anders met 1051 pagina's. In het boek is alles verwerkt: liefde, haat, verdriet, angst, moord en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het boek sprak mij zo veel aan, omdat het een maatschappelijk thema heeft. Ik vind het uitermate belangrijk dat een boek mij aan het denken zet. Dat heeft dit boek zeker gedaan, de manier waarop Maddox in het boek wordt neergezet, liet me beseffen dat er daadwerkelijk mensen zijn in de wereld met een dergelijke denkwijze. De uitspraken en gedachtes van Maddox hebben mij letterlijk een aantal keren laten gruwelen, ik denk ook dat ik door deze uitspraken en gedachtes het boek niet snel vergeten zal. 

Post voor mevrouw Bromley


'Post voor mevrouw Bromley' is een boek over de eerste wereldoorlog.  Het boek gaat echter niet alleen maar over oorlog, het gaat ook over het missen van mensen. Het was mijn 'dikke' boek. Het boek had 501 pagina's. Desalniettemin heb ik dit boek in 3 dagen uitgelezen. Gezien het feit dat ik niet een erg snelle lezer ben, is dit erg snel.  Het boek had een hele prettige schrijfstijl, het was makkelijk geschreven. Daarbij sprak het thema 'van iemand die naar de oorlog moet' mij zeker aan,  omdat het ook echt gebeuren kan. Dit vind ik van groot belang in boeken, wanneer ik weet dat het in de werkelijkheid niet mogelijk is, raak ik al snel af.  Daarbij geeft dit boek een goed historisch beeld weer van de eerste wereldoorlog. Hierdoor werd het boek in mijn ogen nog geloofwaardiger en kon ik het boek dus ook steeds meer waarderen.

Literatuurlessen die voor mij belangrijk zijn geweest


Ik kan niet specifiek een aantal literatuurlessen noemen die voor mijn ontwikkeling belangrijk zijn geweest. Ze zijn namelijk allemaal belangrijk geweest, de literatuurlessen hebben namelijk mijn algemene kennis vergroot. Ik vond het zeker interessant om over de verschillende literaire stromingen te leren in de Nederlandse literatuur. Wat ik zelf interessant vond, waren de verschillen tussen de verschillende talen. In zowel het Duits, Engels als Nederlands heb ik literatuurlessen gevolgd. De verschillen tussen de verschillende talen vond ik vooral interessant. Hetzelfde geldt voor kunst algemeen, bij dit vak krijgen wij uiteraard ook les over verschillende kunststromingen. Sommige kunststromingen zijn ook in de literatuur te vinden, de overeenkomsten tussen de literaire- en de kunststromingen vond ik ook zeer interessant. Alle literatuurlessen zijn dus voor mijn algemene ontwikkeling belangrijk geweest.

Ervaringen met literatuur die weerstand hebben opgeroepen


Ik heb bijna al mijn boeken zonder weerstand gelezen. Ieder boek vond ik wel bijzonder op zijn eigen manier, daarbij vind ik het ook niet erg om te lezen. Hierdoor was het voor mij ook geen straf om de boeken te lezen. Uiteraard heeft dit er ook mee te maken, dat we voor het grootste gedeelte (9 van de 12 boeken) zelf de boeken mochten uitkiezen. Dit zorgt ervoor dat je alleen boeken las die jou aanspraken. Op deze manier werd het lezen ook een stuk minder erg. Tot slot wil ik in deze paragraaf nog terugkomen op het derde woord, namelijk 'bijna'. Er is één boek geweest dat weerstand heeft opgeroepen, namelijk 'Een goddelijk monster'. Ik denk dat dit voornamelijk te maken had met de leeskwaliteiten die ik toen had. Ik vond het Vlaamse dialect toen zeer storend, ik kon er toen ook niet aan wennen. Ik denk dat als ik het boek nu zou lezen, ik er meer waardering voor zou krijgen. De slechte ervaringen met dit boek zullen dus voornamelijk te maken hebben met de manier van lezen die ik toen had. Ik was simpelweg nog te jong voor dat boek.

ontwikkeling inzicht literatuur


Wat mij vooral opvalt, wanneer ik kijk naar mijn leesautobiografie van de vierde klas is het volgende citaat:

 'Als ik een boek lees, moeten er heftige dingen gebeuren anders haak ik snel af' (L Viveen)

 Blijkbaar vond ik het eerst dus vooral belangrijk dat het verhaal spannend was en dat ik mij goed kon inleven. Ik denk dat in de loop der jaren dit zeker veranderd is. Tegenwoordig kan ik juist een boek waarderen dat niet heel spannend is, maar juist een mooie schrijfstijl heeft of mij echt kan raken. Ik denk dat ik door de loop der jaren meer waardering heb gekregen voor het 'technische' aspect van de boeken, terwijl ik vroeger de meeste waarde legde aan het verhaal. Ik kan nu beter de waarde van een boek onderscheiden van het verhaal, een verhaal kan misschien wel erg saai zijn, maar dit betekent nog niet dat het een slecht boek. Dit inzicht heeft mij zeker geholpen in het lezen van de boeken en heeft geleerd om veel meer waardering te krijgen voor de boeken. Zo weet ik bijna zeker dat als ik 'Een nagelaten bekentenis' in het begin van de vierde klas gelezen heb, ik het een verschrikkelijk boek zou hebben gevonden. Ik ben dus in de loop der jaren gegroeid in het inzicht qua literaire werken en heb ik geleerd om boeken ook te waarderen op de 'technische aspecten' in plaats van alleen op het verhaal.

ontwikkeling blog


Wanneer ik naar mijn blog kijk zie ik een duidelijke verbetering in mijn leesverslagen. In het begin maakte ik nauwelijks gebruik van citaten of bronnen en waren mijn zinnen vrij simpel. Ik heb in de loop der jaren mijn verslagen uitgebreider en in mijn ogen beter gemaakt. Persoonlijk vind ik ook dat mijn schrijfstijl verbeterd is, uiteraard is dit een mening en kunnen anderen hier anders over denken. Ik beoordeel mijn gelezen boeken nu een stuk uitgebreider, waardoor de lezer een beter en duidelijker inzicht kan krijgen van het boek. Dit vind ik zeker een verbeterpunt. Ik heb eigenlijk niet één soort verslag waar ik beter mee kon werken dan met de anderen, wel valt het mij op dat ik voornamelijk het 'algemene leesverslag' gemaakt heb. Dit zou er op kunnen wijze dat deze mij het meeste aansprak. Aan de andere kant kan men ook zeggen dat dit verslag in mijn ogen de grootste waarde zou hebben voor mijn mondeling. Tot slot mijn boeken, wanneer ik naar mijn boekenlijst kijk, denk ik dat ik qua niveau zeker omhoog ben gegaan. Het eerste boek dat ik gelezen heb is 'Turks Fruit', wat een vrij simpel boek is en mijn laatste boek is 'De taal der Liefde', wat een literair gezien vrij hoog is. Ik denk dat mijn leesniveau in de loop der jaren zeker omhoog is gegaan. Uiteraard is er nog steeds veel verbetering mogelijk, maar ik denk dat ik best trots mag zijn op mijn ontwikkeling qua literatuur.

Plaats literatuur in het vervolg van mijn leven


Ik denk dat ik literatuur in het vervolg van mijn leven zeker nog meer zal kunnen waarderen. Er zijn namelijk nog steeds boeken die ik graag een keer zou willen lezen. Zo wil ik graag nog eens 'De ontdekking van de hemel' lezen. Ik denk wel dat ik deze boeken op een andere manier zal gaan lezen, het is immers niet meer voor een opdracht maar puur omdat ik het zelf lezen wilde. Literatuur zal dus nog steeds van grote waarde zijn in het vervolg van mijn leven.

Advies docenten


Voor het grootste gedeelte heb ik weinig op te merken aan de manier waarop literatuur gegeven wordt. Het leesdossier vind ik erg prettig, je kan duidelijk terug zien wat je allemaal gelezen hebt. Dit helpt ook zeker bij de voorbereiding van je mondeling. Ook de reacties op je blogs zijn zeer nuttig, je wilt namelijk niet telkens hetzelfde negatieve commentaar horen, waardoor je je leesverslagen gaat verbeteren. Dit komt de kwaliteit van de verslagen alleen maar ten goede. Uiteraard ik heb ook nog wel wat negatieve punten, de eerste is de literatuurlessen. Ondanks dat ik literatuur zeer interessant vond, waren ze af en toe wat saai. Dit komt vooral doordat er veel zaken waren die we zowel bij Engels, Duits als Nederlands aan bod kwamen. Het zou in het vervolg dus beter zijn meer met de verschillende vakken af te stemmen om overbodige informatie te mijden. Op deze manier worden de literatuurlessen interessanter en een stuk minder saai. Tot slot wil ik nog zeggen dat ik jullie aanraad om te stoppen met de 'leesgroep'. Persoonlijk vond ik dit helemaal niks, in de praktijk werkt het niet. Je wordt namelijk gedwongen om een boek te lezen uit een lijstje. Ook denk ik dat het niet uitmaakt dat meerdere mensen het boek gelezen hebben of niet. Persoonlijk vond ik dit niet prettig. Wat wel een goed alternatief zou kunnen zijn is de 'leesgroep' in takt houden, maar de leerlingen niet meer verplichten om uit een bepaald rijtje te kiezen. Het lijkt mij beter om ze de vrije keuze te geven, waardoor het leesgenot van de leerlingen niet bedorven wordt. Hopelijk heeft u iets aan deze tips.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten